Bij eerdere workshops ging het vaak over hoe je iets kunt worden dat al bestaat, of dat een ander bedacht heeft. Zelfs op de kunst-academie, waar het gaat over je eigen ideeën. Ook daar projecteerden de docenten hun eigen visie op mij. Dat is normaal, ik denk dat iedereen anderen adviseert of lesgeeft vanuit zijn eigen visie. Maar ik heb me wel eens schuldig gevoeld dat ik niet voldeed aan dat ene plaatje.

Toen wist ik: de knop moet om

De dag voordat ik me inschreef voor Idéfix sprak ik mijn vriend en zei: “Ik moet echt meer tijd maken voor mijn eigen werk, vaker dingen schrijven die ik zélf wil vertellen”. Waarop hij antwoordde: “Tja, dat zeg je nu al 7 jaar...”. Toen wist ik: de knop moet om. Het is zo logisch: mensen om je heen, met wie je vaker spreekt, zeggen na een tijd over jouw idee dat ze dat al eerder hebben gehoord. Maar er is een reden waarom ik ermee bleef komen. Het bleef kriebelen. Maar op de één of andere manier deed ik het niet, niet uit mezelf. Ik had een andere mindset nodig.

163506_4317743756811_33394627_n.jpg
Idéfix is geen machine voor succes, waar mensen ingaan en bedrijfjes uitkomen

Idéfix blijkt geen machine voor succes, waar mensen ingaan en bedrijfjes uitkomen. Dat was een opluchting. Het gaat meer over wat jou tegenhoudt om te doen wat je écht wilt. Het doel is niet ‘succesvol worden’. Het gaat over het in gang zetten van beweging. Ik merk dat ik na het programma anders rondkijk en naar mezelf kijk. Ik heb meer zelfvertrouwen en volg meer mijn hart.

Jona3.jpg
Ik maak opdrachten nu meer eigen, ik heb ineens een stagiaire. Alles gaat meer vanzelf

Soms heb ik nog steeds de neiging de verwachtingen van andere mensen voorrang te geven boven mijn eigen dromen. Maar ik ben er van doordrongen geraakt dat doen wat ik leuk vindt prioriteit heeft. Of het nu ‘succes’ oplevert, of niet. Gek genoeg heb ik trouwens wel het idee dat ik meer succes heb, sinds ik mijn eigen visie en ideeën meer durf te laten zien.

4c7c97df64c53e3d1841b39a5ce52291.jpg
968800_4648390782780_2027121985_n.jpg

Het regent ineens leuke opdrachten. En het mooie is: ik heb óók meer lol in schrijfklussen voor anderen. Ik maak opdrachten nu meer eigen, ik heb ineens een stagiaire. Alles gaat meer vanzelf. 

 
Jona2 copy.jpg

Jona nam deel aan het 90 Dagen Programma

Contact:
storyminded.nl

Idéfix