Ik ben de onvoorspelbare factor. 

Nou ben ik van nature iemand die graag onverwachte kanten van de zaak belicht en met kritische vragen vaste constructen ontregel. Altijd al loop ik het liefst op de grenzen tussen verschillende werelden en verbind onvanzelfsprekende elementen met elkaar. Maar onvoorspelbaar ook, omdat ik door mijn gezondheid nooit weet hoe een dag loopt. Ik heb al bijna 10 jaar chronische migraine. Dat houdt in dat ik elke dag migraine-verschijnselen heb, weinig energie en de helft van de dagen uitgeschakeld ben in donkere stilte. Aangezien de migraine zich moeilijk laat voorspellen is het een kwestie van elke dag, elk moment kijken wat mogelijk is.

Roos YinYnag.JPG
'Health' - Thomas Tronier en Mad Hagstrøm 2004

'Health' - Thomas Tronier en Mad Hagstrøm 2004

Ik had het niet helemaal zien aankomen: van 100 % in het leven naar 100 % arbeidsongeschikt. Ik liep gewoon vrij tevreden in de pas: had een fijne jeugd, studeerde psychologie en specialiseerde me idealistisch in conflictmanagement. Ik ging werken als consultant op het gebied van Veiligheid; een drukke baan die ik leuk vond, maar die me steeds meer moeite koste om bij te benen. In 2009 bleek ik een erfelijke auto-immuunziekte te hebben waar ik heel erg ziek van was en de migraine die ik af en toe had ontplofte. 

Met frustratie soms als de trappelende paarden in me niet synchroon lopen met wat kan

In de periode die volgde liep ik een marathon langs dokters op zoek naar Oorzaak en Oplossing. Ik keerde mezelf binnenstebuiten en balanceerde tussen medicijnen, meridianen, strenge lifestyle changes en soms whatever-bekijk-het-allemaal-maar-ik-doe-helemaal-niets-meer. Na een tijdje ontstond de wens om mijn eigen ontwikkelsprongen in te zetten om anderen te helpen. Met wat creatieve aanpassingen deed ik opleidingen tot Coach, Mindfulnesstrainer, Gestalttherapeut – een vorm van psychotherapie waar ik mijn hart aan verloren heb. Ik had over de jaren steeds een aantal cliënten en wilde een praktijk opbouwen, maar ik was en bleef te ziek. En toch steeds dat stemmetje: als ik zometeen beter ben dan…

portretten-66 kopie.jpg
op zn kop.jpg

 

En toen de realisatie dat het nodig was nog meer los te laten. Inmiddels ben ik volgens dokters uitbehandeld, volgens instanties definitief ongeschikt voor arbeid, dus met pensioen. Ik merk hoeveel ik gestreden heb; tegen migraine, tegen oordelen van mijzelf en anderen. Het loslaten gaat gepaard met rouw en grappig genoeg ook met meer beweging en lichtheid. Ik volg steeds meer datgene wat vanzelf gaat, vind langzaam een eigen ritme, eigen regels – met alles wat er is. Niet ondanks of naast migraine. Maar met. Met frustratie soms als de trappelende paarden in me niet synchroon lopen met wat kan. Met niet-weten. En altijd met een lijf wat ik in ere hou en wat ik volg. 

'Bicyclewheel' - Marcel Duchamp 1913

'Bicyclewheel' - Marcel Duchamp 1913

Ik zie steeds meer de waarde van dit wonderlijke pad, waarop ik zoveel bewuster leef, me levender voel dan ooit. Soms ben ik er en soms ben ik er niet, maar als ik er ben, ben ik er echt. Met aandacht. Het niet vastzitten in automatische piloten geeft me vrijheid, creativiteit, speelsheid. Vanuit deze positie heb ik een verse blik op dingen die voor anderen vaak een gegeven zijn, zoals tijd, geld, lichaam. Mensen weten me opeens te vinden om strategisch mee te denken met initiatieven of teksten te redigeren. Er ontstaat een langzaam een laagdrempeliger vorm om mensen met Gestalt en tegenwoordig ook Tarotleggingen in losse sessies te helpen. En bij Idéfix vind ik organisch aansluiting en ruimte om mijn eigen vorm te vinden en onderdeel te zijn van een groep anderen die dat elk op een eigen manier ook doen. 

Voorzichtig zet ik stipjes op de horizon en begin weer meer te dromen, allemaal in de lijn met het bewegen vanuit eigen unieke natuur en – toch idealistisch – daarmee trouw aan de Grotere Natuur. 

 
portretten-67 kopie_vk.jpg

Ik ben & breng
zachtheid, helderheid en onvoorspelbaarheid

Wat ik nu het liefste doe
dansen, tarotleggingen, filosoferen, koffie zetten bij Idéfix, qigong, kunst beoefenen

Idéfix is voor mij
een plek die me uitdaagt me niet groter te maken en niet kleiner te maken dan ik ben maar met mijn ware formaat aanwezig en in beweging te zijn. En dat samen me allemaal lieve, eigen mensen die daar ook mee bezig zijn

Mijn ontwakende idee
soms droom ik dat ik bioloog ben die met lieslaarzen in de modder onderzoek doet en bomen plant. Nu richt ik me vooral op het vinden en volgen van mijn eigen natuur en het helpen van anderen bij het omarmen van hun unieke natuur. Wie weet komen deze twee fascinaties ooit samen!

Contactgegevens
roosknap@hotmail.com
06-41363393

 
Idéfix